Sunday, March 11, 2018

Degree Life Universiti Teknologi Mara ( UITM )

Assalamualaikum and hello everyone!

Tahun 2018 merupakan tahun terakhir abam untuk menghabiskan sisa baki  my degree. Setelah 2 tahun lebih berlalu baru nk update kan . Busy maklumlah..Abam rasa orang yang rapat dengan abam sudah sedia tahu yang abam telah melanjutkan pengajian di peringkat ijazah di UITM Selangor  kampus Puncak Alam. Abam pada awalnya x sangka diterima masuk oleh UITM sebab dulu masa diploma penah juga apply tapi direject mentah2 uolsss. HAHAHA


Sumber : Goole Image

Kos yang abam ambil ialah Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan Kepujian  
( Keusahawanan ) mod pengajian selama 3 tahun sebab abam dari IPT lain. Tiada potongan credit dibenarkan unless for those dari Diploma UITM dan juga Kolej bersekutu UITM boleh direct dpt PC and mod pengajian automatik menjadi 2 tahun sahaja. So better ambik dip UITM la yer..HAHAHA. Abam akan menceritakan apa istimewanya UITM ni dulu yer. 

Sumber : Google Image

View dari Kolej. Cantik bukan ?

Bagi abam why UITM is the best? First adalah pengunaan bahasa utama ialah English. Walaupon orang dok kutuk universiti melayu lah apa kan but this time around i could disagree and most of UITM student mmg speak english fluent weyh. Abam pon x berapa pandai but within this 2 years and half, i learn a lots about english. So jangan dok pandai2 kata budak UITM pakai bahasa melayu yer =P. Keduanya ialah yuran sangatlah murah kalau nk di bandingkan dgn universiti awam lain so duit PTPTN boleh la digunakan sebaiknya tpi bukan beli IPHONE yer .HAHAHAHA . Yang ketiga ialah environment, kampus Puncak Alam merupakan Kampus Elit UITM so mmg baru lah kan semua dan lebih selesa dan tidak begitu crowded. Bus rapid KL pon banyak keluar masuk ,so x jadi masalah kepada pelajar yang belum ada transport sendiri. Kolej juga terletak di atas bukit. Memang sejuk weyh malam2 dan boleh la tengok view cantik hari-hari =D. Abam rasa tu je kot yang abam boleh cerita sbb yang lain boleh rasai sendiri terutama kepada bakal memasuki UITM

Acah baca buku tebal- tebal =D


Pasal kos yang abam ambik ni adalah pengajian perniagaan kepujiaan keusahawanan dimana masa abam diploma di upsi dulu pon ambik kos yang sama. Kalau dpt PC mesti abam dah abis sekarang ni tpi x apalah abam belajar a lot. Fyi, kos ni ad interview dan hanya ditawarkan di kampus Puncak Alam sahaja. Kos ni banyak belajar macam mana nk cipta produk, buat innovation , buat selling mcm car boot sales and learn details on how to open up a business. Apa yang paling best abam rasa ialah kos ini tak perlu membuat Thesis untuk projek akhir dan hanya perlu menyediakan Business Plan .huhuhu

Le Classmate < 3
For those yang nk tanya anything pasal UITM or about this course, Drop your comment below yer . Jangan malu jangan segan yer. Lots of Love <3 abam sedia membantu ......


4 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..nak tnye tempoh masa belajar degree kt uitm ni mcm mana eh..free time wktu bila..sama mcm msa diploma ke..sbb skrg ni saha diploma kat kolej lain..teringin nk tau degree kt uitm ni mcm mane

Faries said...

Degree 3 tahun je untuk semua business course. Setahun 2 semester .

Anonymous said...

kos ni satu batch mmg tak ramai eh?

Anonymous said...

haah tk ramai mana