LANGKAWI TRIP PART 1 =)

Assalamualaikum
Dah lama tak menaip dekat blog nie
Ekceli rajin update hari nie sbb nk cerita pengalaman percutianku.eceh
Fyi ,aku telah pon pergi bercuti ke PULAU LANGKAWI
Pada ahad 2 december until 6 december
Semua dikira 4 hari 3 malam lah



Aku tak pergi keseorangan , aku pergi bersama membe baik aku ,si zharif
Dah lama merancang ,kejap jadi kejap tak jadi
Lama2 , pergi jugak akhirnya =)
Kat sini aku nk cerita pahit manis semasa percutian ini =)

AHAD : 2 DECEMBER

Bertolak ke Klang Sentral dari banting dlm pukul 8 lebih
Sampai pukul 10 rasanya
Ekceli dari Banting ke Klang Sentral sgtlah jauh
Gagah family angkatku menghantar . Tenq
Sampai sana singgah PAK LI Kopitiam dulu
Beli nasi goreng 'golden fried rice '
Sangat sedap oke,ini bekalan didalam bas nnti


Sebelum Bertolak , ambik gmbr dengan budak kecik nie =P


Bila dah smpai Klang sentral terpaksalah menarik beg besar kan.huhuhu
Lepas salam2 dgn ibu zharif ,dieorang pon balik
Bas kiteorang ke Kuala Perlis jam 11.15 dan naik pada 12.50 .WTF
Santak lembab dan bas yang sgt buruk dan tidak selesa ..
forever last la nak naik bas nie lagi =='
Dan kiteorang tiba ke Kuala Perlis pada pukul 9 pagi .
Nie semua gara2 bas buruk tu lah =='


Muka tension ..Rilex2

TIPS = Jangan naik bas SHAMISHA HOLIDAY kerana tidak tepat waktu dan harga tiket yang sgt mahal dengan keadaan bas yang  sangat huduh oke =='

ISNIN : 3 DECEMBER

Sampai2 je kiteorang terus beli tiket untuk pulang nnti
Balik kiteorang pilih bas lain
Bas sani Express
Dua tingkat lagi dan lebih murah daripada bas Shamisha tu
Then kiteorang terus ke jeti kuala Perlis
Beli tiket dan dpt feri yang paling cepat ke langkawi
tidak perlu menunggu . Alhamdulillah=)


Sani Express.huhuhu


Ramai jugak walaupon dapat naik awal =)


Batak! sebab dh lama tak naik feri . Last naik masa pg Pangkor thun 2005 tak silap lah



Tepat jam 10.Kiteorang sampai ke jeti kuah
Btw lama jugak la perjalan nk ke langkawi nie..
Aku sampai tertido2 kot
Sampai2 terus cari kereta sewa
Dapat la sewa kancil berharga 60 hinggit sehari
Pling murah walaupon agak buruk =P
Bukan agak ekceli tapi tersangatlah buruk
Sekian=='



Dah sampai .hew hew

Dengan abang kereta sewa


Kereta sewa kiteorang.Agak buruk,eh mmg buruk pon.hahaha



TIPS=Kalau nk sewa kereta lebih baik tgok dulu keadaan kereta dan sentiasa sediakan deposit

Lepas selesai semua,kiteorang beli peta dan terus ke Amzar Motel
Amzar Motel terletak di Pantai Chenang
Kawasan sini best sbb bnyk orang meniaga dan dekat dgn MCD dan underwaterworld
Then check in dlm pukul 1 lebih 
Satu malam RM45
Semuanya RM185 termasuk deposit




Oke dah nie.Selesa dengan harga yang murah

TIPS =Korang pilih chalet murah2 je sbb korang bukan nk tido sgt pon..motif pergi langkawi untuk berjalan2 kan

Lepas check in terus siap2
Pergi ke Kota Mahsuri
Alhamdulillah tak sesat
Well , dah beli peta RM 3 kan
Gunakanlah sebaik mungkin


Makan sat kat Laksa POWER . Area lapangan terbang =)

Sampai mahsuri kene keluarkan duit lagi
So ,kene keluarkan la.
Kat sini banyak jugak timba ilmu tntng sejarah Mahsuri
Kat sini baru aku taw Mahsuri nie baik dan dituduh..
Jahatkan sapa yang buat tu..


 Senang2 hati je potong RM5 letak RM 7..arghhh




Dalam rumah Mahsuri

Ini tak taw umah sapa.hati2 taw kalu nak naik.mcm dah tak kuat.

Lepas dah bersnap2
terus balik ke Amzar
Dan terus siap2 mandi di pantai Chenang
Alhmdulillah motel aku dekat dgn pantai




Mamat ni pahal feeling2 artis.Mandi tak nak =='

Pada sebelah malamnya
Kiteorang makan di Restoran EETRIMULA CAFE
Yang terletak di Pekan Kuah
Belakang hotel Bella Vista
Serius restoran nie sedap jugak lah.
Lebih kepada western food
Dekat sini kiteorang abis RM25 lebih





Menyelerakan bukan .Meh dtg sini =)

SELASA : 4 DECEMBER

Pukul 7 pagi dah siap2
Kali nie nak pergi ke Cable Car
Jauh jugak dari tempat kiteorang menginap
Langkawi nie tak besar mana pon,pusing2 tmpt sama
Dont worry kalau korang sesat =)




Cable car nie terletak Dalam Oriental Village
So dalam tu mcm2 la ada kan
Dah sampai terus byr RM 15 sorang
Alhamdulillah terus naik dan tak perlu menunggu













Bajet artis sgt kan..hahahha

TIPS : Nak pegi Cable Car elok2 pg pagi sbb konpem ramai kalau dh lambat.so prepare la yek .Jangan lupa pakai sunblock .nnti hitam or spec untuk mengelak mata silau..

Kat Cable Car nie ada dua stage
Stage pertama and second one
Tapi yang pertama pon dh tinggi
Serius seram =(
Kiteorang ttp melakukan operasi snap2 mcm biasa..hohoho


Konon comel lah tu =P

Next is TELAGA TUJUH
Dekat je dgn Cable car tu
So korang mesti kene pg sini
Gigih kan naik tangga ye
300 lebih anak tangga kot
Kat atas nnti bru korang nmpak telaga2 nya




Perut buncit.bye

TIPS :Masuk sini free tapi parking bayar RM2.00 .Hati2 dengan monyet ^^

Lepas dah penat2 perut pon dah lapar
So kiteorang mencari restoran popular kot
Tnye Zharif,die yg search bagai pasal Langkawi nie
Aku follow aje ,biasalah exam kan
Name restoran JOM IKAN BAKAR
sedap jugak la..Sambal belacan die best kot,walaupon aku tak makan=='




Lepas dh kenyang kiteorang nk pg ke Underwater World
Tapi ternampak kawasan Beras Terbakar
So apa lg,Dah alang2 lalu kan
Pergi je terus,Sblm masuk nie ada lah jual2
Aku pon terbeli yg mahal punya baju
Padahal zharif beli baju 7 helai RM25
Aku 6 helai RM 27 ,santak sakit hati
Redho je lah..Dah terbeli kan


 Inilah berasnya..dah tinggal sikit =(






TIPS:Kalau nk beli pape better cari betul2 yang murah dan pandai2 la tawar menawar =)

Lepas tu kiteorang terus pergi ke beras terbakar
Kecik je pon
Depan umah orang ,Hari2 dapat pengunjung umah orang tu,untungla
Ekceli aku tak nmpak pon dah beras nye
Erm tak pe lah,





TIPS:Kalau nk dtg sini,better pergi hari last sbb tempatnya tak besar 

Habis tu ,terus bergerak ke lokasi utama
Underwater World ,terus patah balik ke tmpt penginapan kiteorang
Nasib baik tak tutup lagi
Sebab kat sini tutup pukul 6 petang
Kene keluarkan RM28 seorang
Memang mahal sikit tapi puas hati


Mahal tak mahal tak =='

Kat sini mmg cantik kot
Banyak hidupan laut
Paling best boleh bawak kemera
Seronok lah kan
Jangan batak mcm tak pernah tengok ikan pulak =D



 Penat smp nk tertido





Cantik kan =)

TIPS:Sediakan IC/Kad pengenalan masa nk beli tiket tu..Baru dpt harga RM28..

Malamnya kiteorang ke Pekan kuah lagi
Sebab Restoran yg kite cari
Tak dapat dikesan
Kali nie ke Restoran Wan Thai
Restoran paling popular kt sini kot



 Ayam masak 3 rasa.Nyum2


Tom Yam..sedap sgt.

Ekceli restoran nie sgt best kot
Layanan bagus  dan cepat
Masakan perfect 
Aku nk bagi 4 Bintang untuk restoran nie
Korang datang lah sini ye .
Tak jauh pon dari restoran first aku makan tu


Bubye nk balik..hohohoh

Lepas makan 
kiteorang tak terus balik
Kiteorang parking kereta 
Terus berjalan2 disekitar pantai Chenang
Malam2 serius meriah kt sini
Bnyk sgt kedai bukak
Ada mall lagi uolls


 Chenang Mall.Ada starbucks ..hohoho

 Pilih jangan tak pilih =)

Berangan k..Ekceli kt langkawi bnyk kereta mahal2..Maklumlah tak de cukai..mampo lah kan..huhuhu

Lepas penat2
Balik ke motel 
Dah nk pukul 1 jugak lah
tido awal untuk perjalanan seterusnya
so follow up untuk entry seterusnya =)


Malam tido pakai stoking walaupon berseluar pendek sbb sejuk teramat sgt..ada aircon kan =='Batak

TIPS:Aircon or lampu or segala bende dalam tu x payah off kalau korang keluar..korang dh bayar kan..membazir pon tak pe.Tu yang sejuk mcm kt eropah tu..hahaha

 Perbelanjaan hari pertama sebanyak RM800 lebih..jgn terkejut..lex3..

BERSAMBUNG.....














1 comment:

Zharif Azis said...

bila nak sambung bang oi ? kau nie kalau tak dipaksa suruh hapdet blog memang takkan buat .

btw , thanx for being a very good partner percutian =D

 
Blogger design by suckmylolly.com